android sikkerhed

Android sikkerhed

16 Tips & Tricks 

til Android sikkerhed – beskyt din telefon og dit privatliv


Smartphones er kommet til at definere os ved at være vores vej til den online verden. Det er dog også stedet, hvor du har din online identitet, hvorfor denne skal behandles med rettidig omhu. Android sikkerhed er ofte omtalt i medierne, så hvis du bruger en Android Smartpohne eller tablet, har du sikkert overvejet om du er sikker nok på din enhed. Det siger sig selv, at det er en god idé at holde din smartphone sikker, men det behøver ikke at være en dyr eller kompliceret proces. Hvis du ikke er forsigtig kan det betyde mere, at tabe din smartphone end hvis du taber din pung. Pludselig har en anden adgang til dine sociale medie konti, såsom Facebook, Twitter og Instagram, dine synkroniserede filer, vigtige dokumenter, dine e-mails, fotos og meddelelser.

Følg disse nemme trin for at beskytte personlige data på dine Android-enheder. Bemærk også, at instruktionerne nedenfor kan afvige lidt afhængigt af din version af Android.

 

1. Lås din telefon.

 

Jeg ved det er simpelt, men folk gør det stadig ikke. Stol på mig, det er mere sandsynligt, at din telefon bliver stjålet end at blive ramt af virus. Det er derfor vigtigt, at beskytte sin telefon mod en eventuel lommetyv, der stjæler din telefon og hygger sig med dine kreditkort. Det giver dig også større problemer end at blive ramt af virus.

Hvad er den bedste måde at låse din telefon på? Det er ikke så sexet, men den gode gamle PIN-kode forbliver den sikreste måde. Fingeraftryk, mønstre, stemmegenkendelse, iris-scanning osv. we alle nemmere at omgå.

2. Brug kun apps fra Google Play Butik.

Helt seriøst, størstedelen af Android virus kommer fra upålidelige tredjeparts applikationer. Fra tid til anden vil falske apps komme igennem nåleøjet til Google Play Butik, ligesom dem der sendte beskeder til betalingstjenester, men de er undtagelsen, ikke reglen.

3. Brug anti-virus software.

Selvom du kommer langt ved kun at downloade apps fra Google Play Butikken, når det kommer til beskyttelse mod skadelig software, tror jeg, at det er bedst at gå med livrem og sele.

Jeg anbefaler Avast, som tilbyder robuste funktioner selv i sin gratis version. Premium-versionen tilbyder privatlivsværktøjer.

4. Sluk for signaler du ikke bruger

Hvis du ikke bruger Wi-Fi eller Bluetooth, skal du slukke for dem. Ud over at spare batterilevetid kan netværksforbindelser bruges til at angribe dig. BlueBorne Bluetooth hackere lever stadig godt og er klar til at ødelægge din dag. Giv dem ikke chancen.

Sandt nok blev Android opdateret, for at stoppe dette angreb, i sin udgave i september 2017. Googles egne telefoner og tablets fik et plaster og Samsung implementerede det. Har din leverandør beskyttet din enhed endnu? Chancen for at de ikke har er stor og derfor bør du slukke for de signaler du ikke anvender.

5. Hvis du ikke bruger en app, skal du afinstallere den.

Hver app kommer med sine egne sikkerhedsproblemer. De fleste Android-softwareleverandører gør et godt stykke arbejde med at opdatere deres programmer. De fleste af dem  vel at mærke. Hvis du ikke bruger et program, skal du slippe af med det. Jo færre programdøre du har i din smartphone, jo mindre risiko er der for at en angriber kan invadere din telefon.

6. Konfigurer Android Device Manager.

Dette lader dig låse din telefon eksternt, spore dens placering og slette alle data, hvis du mister enheden. Det er nemt og hurtigt, og du vil ikke fortryde det næste gang du mister din enhed. Bemærk, at placerings sporing kræver, at du har aktiveret placeringsindstillinger, hvilket vil tømme dit batteri hurtigere.

7. Tal ikke med fremmede.

Dette er åbenlyst for de fleste, men klik ikke på links der sendes til dig fra ukendte numre eller e-mail-adresser. I stedet skal du straks slette indholdet. Mens nogle af disse links er harmløse, er de fleste det ikke.

8. Opdater din Android-software, når du bliver bedt om det.

Google uddyber nye sikkerhedsopdateringer til Android hver måned. Desværre vil ikke alle telefoner eller tablets få dem, da trådløse operatører og producenter tager den ultimative beslutning, når en softwareopdatering er klar. (Hvis du har en nyere telefon fra Samsung, Motorola eller Google, får du sandsynligvis opdateringerne. Hvis du har en Google-telefon, der kører Android 7 Nougat, er opdateringerne automatiske.) Gå til Indstillinger> Om telefon> Systemopdateringer og klik på “Check for updates.”

9. Forbind ikke til åbne eller offentlige Wi-Fi-netværk.

Hvis du forbinder din telefon til ethvert Wi-Fi-netværk uden et kodeord betyder det, at alle på samme netværk kan få adgang til din enhed. Hvis der er adgangskode til netværket, men du deler dette netværk med fremmede, f.eks. på en cafe eller et hotel, så er det lige så slemt. Dette er en af de ting der er værst for din android sikkerhed. Hold dig derfor til mobildata, når du er på offentlige steder. 

10. Hvis din telefon er gammel, skal du købe en ny.

Mange Android-enheder holder op med at få sikkerheds- og softwareopdateringer efter kun 18 måneder. Selv Google afskærer sine egne enheder efter ca. 2 ½ år. For at sikre, at du får den sikreste og hurtigste version af Android, skal du derfor købe en ny telefon hvert andet år eller deromkring.

11. Krypter din telefon.

Jeg ved ordet “kryptering” måske kan fremkalde en følelse af teknofobi hos nogle, men det er et utroligt simpelt koncept. Tænk på det, som at alle dataene på din enhed bliver kastet  op i luften til det punkt, hvor det er meningsløst for en udefra at læse indholdet, men når en adgangskode er indtastet, falder det hele tilbage på plads automatisk.

Med en Android-enhed er kryptering af dine data utrolig nemt. Bare gå til menuen Sikkerhed, og vælg derefter “Krypter telefonen”. Herfra skal du sørge for, at din telefon eller tablet er fuldt opladet og tilsluttet en oplader, og tryk derefter på knappen “Krypter telefon”.

12. Lås individuelle apps.

Visse apps, som e-mail eller bank, indeholder følsomme data, der skal holdes hemmelige. Du kan låse dem individuelt med et dedikeret tredjepartsprogram som AppLock, nogle Android antivirus software tilbyder også app-låsende funktioner.

13. Deaktiver underretninger

Selvom din telefon er låst, kan forskellige meddelelser skubbes til statuslinjen eller til displayet. Meddelelserne kan omfatte engangskoder til bekræftelse af transaktioner, advarsler om status for konti og andre følsomme data. Der er desværre ikke noget enkelt Android-meddelelsescenter, hvor disse kan deaktiveres.

14.  Brug totrinsbekræftelse til Google og andre apps

Totrinsbekræftelse er sandsynligvis den bedste metode til at sikre maksimal brugerkonto sikkerhed der er til rådighed i dag. Det er enkelt: Foruden at bruge adgangskoden, kræver det også, at du også indtaster en engangskode, der sendes via sms. Uden denne kode kan en indtrængende ikke logge ind på dine konti, selvom de har fået fat i din adgangskode.

Sådan sætter du det op: Gå til https://accounts.google.com/SmsAuthConfig i din browser og følg vejledningen.
 

15.Sørg for, at dine data er sikkerhedskopieret

 Sikkerhedskopier gør det nemmere at gendanne dine oplysninger og apps, hvis din enhed går tabt, stjålet eller beskadiget.
 

16. Pas på, hvilke oplysninger du deler

 
Vi har ofte hørt, at folk deler for meget information på de sociale medier, som f.eks. at offentliggøre på Facebook, at de tager til udlandet i en uge, og forlader deres hjem sårbare over for indbrudstyve (så lad være med det). Dette kan synes indlysende, men der er en anden ting du skal være opmærksom på. Med styresystemet Android er der risiko for, at du deler for meget information med dig selv mellem dine enheder. 
 
Android bruger Chrome-browseren, som du måske også bruger på din bærbare eller stationære pc. Muligheden for at synkronisere dine bogmærker, adgangskoder og mere via en Google-konto (som også er bundet og automatisk logget ind i din email- og andre Google-konti) er en fantastisk timesaver, men det kan blive et problem, hvis du mister din telefon eller tablet eller de kommer i de forkerte hænder. Alle dine login, adgangskoder og følsomme data i dine e-mails vil være tilgængelige for dem, der finder din Android-enhed og ved, hvor de skal kigge efter de ting.
Du kan styre, hvilke data (især adgangskoder) gemmes af Chrome ved at starte browseren, trykke på ikonet med tre punkter i øverste højre hjørne af vinduet og vælge Indstillinger> Grundlæggende> Gem adgangskoder. Åbn også menuen Indstillinger i Chrome, tryk på din konto, og vælg derefter hvilke data der synkroniseres.
Glem ikke Chrome Incognito-tilstand, som lader dig surfe på internettet i privatlivets fred og ikke sporer dig. Åbn en ny Incognito-faneblad i Chrome-menuen Indstillinger.
 
Hvis du følger alle disse forslag, bliver din android sikkerhed bedre. Den vil ikke være helt sikker – intet er i denne verden. Men du vil være meget mere sikker, end du er nu, og det er et stort skridt. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.