Langsom computer? Sådan får du den op i gear igen!

Langsom computer?
Sådan får du den op i gear igen!

Windows-computere behøver ikke at blive langsommere over tid. Uanset om din computer er blevet langsom gradvist, eller om det pludselig er gået i stå for et par minutter siden, kan der være ret mange grunde til at den nu er langsom.

Som med alle computer problemer, du skal ikke være ikke bange for at give din computer en genstart, hvis noget ikke fungerer korrekt. Dette kan løse et par problemer og er hurtigere end at forsøge at manuelt fejlfinde og reparere problemet selv.

Find ressource-sultne programmer

Din computer kører langsomt, fordi noget bruger dens ressourcer. Hvis den pludselig kører langsommere, kan det for eksempel være en runaway-proces der bruger bruge 99% af dine CPU-ressourcer. Eller en applikation kan opleve hukommelseslækage og bruge en stor mængde hukommelse, hvilket får din computer til at skifte til disk skrivning. Alternativt kan en applikation bruge disken meget, hvilket forårsager, at andre programmer sænkes, når de skal indlæse data fra eller gemme det til disken.

For at finde ud af det, skal du åbne Joblisten. Du kan højreklikke på proceslinjen og vælge “Jobliste” eller trykke på Ctrl + Shift + Escape for at åbne den. I Windows 8, 8.1 og 10 giver den nye task manager en opgraderet grænseflade, der farvekoder applikationer med mange ressourcer. Klik på “CPU,” “Hukommelse” og “Disk” overskrifter for at sortere listen ved hjælp af de programmer, der bruger de fleste ressourcer. Hvis en applikation bruger for mange ressourcer, kan du måske lukke den normalt – hvis du ikke kan, vælg den her og klik på “Afslut job” for at tvinge den til at lukke.

langsom computer

Luk systembakkeprogrammer

Mange applikationer har tendens til at køre i proceslinjen eller i meddelelses området. Disse applikationer starter ofte ved opstart og forbliver kørende i baggrunden, men forbliver skjult bag pilikonet i nederste højre hjørne af skærmen. Klik på pil op-ikonet nær systembakken, højreklik på alle programmer du ikke behøver have kørende i baggrunden, og luk dem for at frigøre ressourcer.

Deaktiver opstartsprogrammer

Bedre Endnu, er at forhindre disse programmer i at starte, ved opstart af windows for at gemme hukommelses- og CPU-cyklusser, samt gøre loginprocessen hurtigere.

I Windows 8, 8.1 og 10 er der nu en startup manager i joblisten, som du kan bruge til at styre dine opstartsprogrammer. Højreklik på proceslinjen og vælg “Jobliste” eller tryk Ctrl + Shift + Escape for at starte den. Klik over til fanen Opstart og deaktiver opstartsprogrammer, du ikke har brug for. Windows vil hjælpe dig med at fortælle, hvilke applikationer der sløver din opstartsproces mest.

Reducer antallet af animationer

Windows bruger en hel del animationer, og disse animationer kan gøre din computer virker lidt langsommere. For eksempel kan Windows minimere og maksimere vinduer med det samme, hvis du deaktiverer de tilknyttede animationer.

For at deaktivere animationer skal du trykke på Windows tasten + S og søg efter avancerede systemindstillinger og klik på knappen “Indstillinger” under Ydeevne. Vælg “Juster for bedste ydeevne” under Visual Effects for at deaktivere alle animationerne, eller vælg “Custom” og deaktiver de individuelle animationer, du ikke vil se. Fjern f.eks. “Animer vinduer, når de minimeres og maksimeres” for at deaktivere minimering og maksimering af animationer.

Gør din webbrowser lettere

Der er en god chance for, at du bruger din webbrowser meget, så din webbrowser kan være blevet lidt langsom. Det er en god idé at bruge så få browserudvidelser eller tilføjelser som muligt – de sænker din webbrowser og får den til at bruge mere hukommelse.

Gå ind i din webbrowsers udvidelses- eller tilføjelses-manager og fjern tilføjelsesprogrammer, du ikke har brug for.

Scan efter malware og adware

Der er også en chance for, at din computer er langsom, fordi ondsindet software sænker den ned og kører i baggrunden. Det er ikke sikkert det direkte er malware, det kan være software, der forstyrrer din webbrowser i at spore det og tilføjer yderligere annoncer, for eksempel.

For at være ekstra sikker skal du scanne din computer med et antivirusprogram. Du skal også scanne den med Malwarebytes, som fanger mange “potentielt uønskede programmer”, som de fleste antivirus programmer har tendens til at ignorere. Disse programmer forsøger at snige sig ind på din computer, når du installerer anden software, og du vil med stor sikkerhed ikke have dem.

Frigør diskplads

Hvis din harddisk næsten er fuld, kan din computer køre mærkbart langsommere. Du vil gerne have at din computer har lidt plads til at arbejde på din harddisk. Du behøver ikke nødvendigvis tredjeparts software – bare at køre Diskoprydnings-værktøjet, der er inkluderet i Windows, kan hjælpe en hel del.

Afinstaller programmer, du ikke bruger

Åbn Kontrolpanel, find listen over installerede programmer og afinstaller programmer, du ikke bruger og ikke har brug for fra din computer. Dette kan hjælpe med at øge hastigheden på din computer, da disse programmer kan omfatte baggrunds processer, autostart-poster, systemtjenester, kontekstmenuposter og andre ting, der kan bremse din computer. Det vil også spare plads på harddisken og forbedre systemets sikkerhed.

 

Skift strømstyringsplanen på din stationære computer til høj ydeevne.

Gå til Kontrolpanel og vælg Hardware og lyd vælg derefter Strømstyring. Du finder en liste over strømplaner, som regel Balanceret, Strømbesparelse og Høj ydeevne. Disse indstillinger styrer, hvordan din computer bruger strøm – enten ved at sænke ydeevnen for at optimere batteriets levetid, maksimere ydeevnen med stort strømforbrug eller en balance mellem de to. Valg af Høj ydeevne kan øge computerens hastighed og generelle ydeevne.
Dette er kun nyttigt, hvis du har en stationær pc – ved hjælp af indstillingen Høj ydeevne på en bærbar computer vil dræne dit batteri.

 

*Tilføjelse foreslået af Arne Skov
Rydde op i registrerings databasen

Windows Registry er en del af Windows, der bruges meget og som har en tendens til at opsamle fejl. Det kan derfor hjælpe at rydde op i Registry. Gratisprogrammet Ccleaner gør det hurtigt og det er ganske enkelt at bruge. Det kan dowloades her: CCleaner.

Når du har dowloadet CCleaner skal du vælge registry og så scan for issues. Og så fix selected issues.

Windows registry

 

Tilføj RAM til din computer.

For at se, om du har brug for mere RAM, skal du åbne joblisten Højreklik på proceslinjen og vælg “Jobliste” eller tryk Ctrl + Shift + Escape. Find under fanen Ydeevne det område, der er afsat til fysisk hukommelse (GB). Hvis nummeret ved siden af “Tilgængelig” er mindre end 25% af Total GB, skal du muligvis tilføje RAM.

  • Tilføjelse af mere hukommelse gør ikke nødvendigvis din computer hurtigere. Hvis din computer er langsom til at skifte mellem vinduer eller opgaver, eller hvis du ofte har mange browser vinduer åbne på en gang, kan yderligere RAM hjælpe.
  • Du kan indlevere din computer hos os, så kan vi hjælpe dig med at skifte ram. Ellers kan du selv prøve, bare sørg for at lave god research inden du selv prøver.

Nulstil din computer/ geninstaller Windows

Hvis de andre tips ikke løste dit problem, er den tidsløse løsning – bortset fra at genstarte din computer – selvfølgelig en frisk Windows-installation.

På moderne versioner af Windows – det vil sige Windows 8, 8.1 og 10 – er det lettere at installere en frisk Windows-installation end nogensinde. Du behøver ikke at have Windows installationsmedier for at geninstallere Windows. I stedet kan du simpelthen bruge funktionen “Nulstil denne pc” indbygget i Windows for at installere et nyt, friskt Windows-system. Dette er ligesom geninstallation af Windows og vil slette dine installerede programmer og systemindstillinger, mens du holder dine filer.

 


Når alt dette er gjort burde du ikke længere have en sløv computer.

Hvis du stadig har en langsom computer og du mistænker en fejl, som du ikke selv kan rette så Kontakt os

3 kommentarer til “Langsom computer? Sådan får du den op i gear igen!”

  1. Glimrende beskrivelse og vejledning. Jeg vil kun tilføje en enkelt ting: Windows Registry er en del af Windows, der bruges meget og som har en tendens til at opsamle fejl. Det kan derfor hjælpe at rydde op i Registry. Gratisprogrammet Ccleaner gør det hurtigt og det er ganske enkelt at bruge: Søg efter ccleaner, download gratisudgaven fra Piriform, start det og vælg Rens registry. (PS: Ccleaner 32 bit ver 5.33 var blevet hacket, men er nu erstattet af en ny ren version)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.